Personlige verktøy
Du er her: Forside Portrett av Reidun Holt, tekst og lyd
Tilbake til Sansetap.no

Portrett av Reidun Holt, tekst og lyd

Reidun Holt er hjemme og forteller om hvordan syn og hørsel gradvis er blitt redusert og om nyttige hjelpemidler som hun bruker.
Jeg har vært nærsynt helt siden jeg var liten og det er det som er begynnelsen. Det jeg fikk høre da jeg kom til øyelegen som voksen så skulle jeg ha vært hos øyelege når jeg var to år for å oppdage at det ene øyet ikke hadde god synsnerve. Det er begynnelsen. Jeg fikk jo briller gjennom årene og da jeg ble voksen så viste det seg at jeg hadde hull på hornhinnene og jeg fikk en transplantasjon. Etter det så kom den grå stæren, veldig tett, og to ganger ble jeg operert for det. Siden har jeg fått grønn stær og makula. Så synet har gradvis blitt dårligere og dårligere. Og så har jeg jo hørselsproblemer. Det begynte også da jeg var ca sytti år og begynte å høre dårlig, og da jeg var syttiseks så fikk jeg høreapparat. Det har jeg hatt i fem år. Det første som det begynte med var at jeg var på teater og så en forestilling og da syntes jeg det var veldig rart at de hadde ansatt en i hovedrollen som lespet på s-ene. Så der kom den første bokstaven og sånn føles det mer og mer at man mister litt av bokstavene på en måte. Og særlig de lave lydene har jeg mistet, de fleste mister de høye, så det kan være litt ubehagelig.
Reidun ser på et  kryssord gjennom en sterk lupelampe.
Jeg har jo fått hjelpemidler til å eventuelt kunne lese, men det er litt vanskelig så jeg løser en del kryssord og det er jeg veldig glad for. Jeg har fått ene god lampe med lupe og en annen liten lupe som jeg bruker til eventuelt oppskrifter på pakker som du kjøper som alltid har små skrift.
Reidun er på kjøkkenet og lager suppe basert på en suppepose.
Og på kjøkkenet der jeg fått mange gode hjelpemidler. Jeg har fått litermål med store bokstaver som angir mengde og så har jeg en varselklokke som jeg bruker veldig mye når jeg steker og koker og lign. Og på bryterne på komfyren har jeg satt på noen små knotter slik at jeg kan kjenne etter at bryterne står i nullposisjon slik at jeg vet at platene er skrudd av. Jeg har også fått en klokke med store tall som jeg ser veldig godt.
Reidun er tilbake i stua og setter på TV-en.
Og så har jeg også fått en lydforsterker til tv-en slik at når jeg skal se og høre på tv så får jeg lyden rett inn på øret og hører atskillig bedre enn med to høreapparat. Det er som natt og dag.
Reidun viser de forskjellige brillene hun bruker.
Jeg har jo også fått forskjellige typer briller, jeg har for eksempel noen som ser gule ut, det er en filterbrille som er fantastisk når det ikke er strek sol. Så har jeg fått solbriller, som er mørke, vanlige solbriller hvor det er styrke i de solbrillene og vanlige hvite briller som jeg bruker til daglig.Side-alternativer