Personlige verktøy
Du er her: Forside Hjelpemidler og tiltak Lyttetekniske hjelpemidler
Tilbake til Sansetap.no

Lyttetekniske hjelpemidler


samtaleforsterker

Hvis det er vanskelig å høre det som sies på radio og TV er det ikke alltid en god løsning å skru opp volumet.
Lyttetekniske hjelpemidler skal bidra til at det blir lettere å høre radio og TV eller kunne følge med i samtaler i støyende omgivelser. Samtaleforstekere, teleslynge, FM-utstyr og IR-anlegg er eksempler på slike hjelpemidler. Hensikten er å redusere avstanden fra lydkilden til den som skal høre. Det benyttes ulike teknikker for å overføre et lydsignal fra en mikrofon fram til den som lytter.Samtaleforsterkere med hodetelefon eller teleslynge.

samtaleforsterker med hodetelefon   samtaleforsterker med teleslynge

En samtalerforsterker benyttes ved samtale mellom to, eller i en liten gruppe. Samtaleforsterkeren er batteridrevet med innebygget mikrofon og utvendig volumkontroll. Samtalerforsterkeren er lett å betjene og kan brukes i stedet for høreapparat eller tillegg til høreapparat. Den brukes enten med hodetelefon eller teleslynge. Se video av blant annet samtaleforsterker i bruk.


 

Forsterkere til TV og radio

inrfasender på tv   infrarød lydforsterker

Den vanligste teknikken for å forsterke  lyd fra TV og radio er IR-anlegg (basert på infrarøde stråler). En sender som er plassert på TV-apparatet/radio overfører lyden trådløst til en mottaker (ørehenger). Det er mulig å regulere styrken, og det er batteri for opplading. Forsterkerutstyret kan også benyttes med høreapparat dersom hodetelefonen erstattes med en teleslynge (halsslynge). Hvis man bor i enebolig eller rekkehus er det mulig å søke om få installerte teleslyngeanlegg. Hvis man bor i institusjon er det institusjonens ansvar å tilrettelegge for teleslynge.Telefoner med forsterker - spesialtelefoner for hørselshemmede

stortasttelefon.jpg

Forsterker på telefonen eller forsterket telespole (T) gjør at det er mulig å høre bedre i telefonen. Telefonen som er vist her har et telefonrør med god, kraftig lyd og teleslynge og er spesielt laget for hørselshemmede. Telefonen har også ekstra lyduttak for å koble på teleslyngeforsterker og hodetelefon. For å bli varslet av ringesignalet kan telefonen kobles sammen med varslingsanlegg som gir signal ved lysblink eller vibrasjon. Telefonen har også store taster med tydelige tall for synshemmede.


Teksttelefon

Med en teksttelefon kan man ringe opp en annen person som har teksttelefon og "snakke" skriftlig med hverandre. En hørende som ikke har teksttelefon kan ringe til en med teksttelefon via Telenors formidlingssentral nr 149.
Sentralen er da bindeleddet mellom den hørende som bruker vanlig telefon, og den hørselshemmede som bruker teksttelefon.

Det finnes forskjellige typer teksttelefoner:

  • Teksttelefon
  • PC-teksttelefon

En teksttelefon er enkel å betjene med et tastatur og en skjerm som er laget kun for å brukes som teksttelefon. Mange eldre døve som ikke er vant til å bruke komplisert utstyr, foretrekker gjerne en slik.

En PC-teksttelefon er et dataprogram som legges inn på en PC. Sammen med et modem er dette en komplett teksttelefon. Fordelen med dette er at man som PC-bruker kan jobbe med andre programmer mens teksttelefonen står på. Det er muligheter  for å variere skriftstørrelse og kontrast, etter behov.


Hvilke telefoner og tjenester dekkes etter "Lov om folketrygd"?

Telefon med ekstra forsterking dekkes etter "Lov om folketrygd" bare når man ikke kan benytte telefoner med forsterkere som forhandles i vanlige telebutikker.

Det er også mulig å får dekket nødvendig ekstrautstyr som forsterker lyden til mobiltelefon etter "Lov om folketrygd", for eksempel slynger og blåtannløsninger. Men selve mobiltelefonen dekkes ikke da den er vanlig konsumvare som kan kjøpes i ordinære butikker.

Når man har teksttelefon kan man søke om "Grunnstønad sats 1" på grunn av tidsbruken.
Side-alternativer