Personlige verktøy
Du er her: Forside Hjelpemidler og tiltak Høreapparat
Tilbake til Sansetap.no

Høreapparat

Tilvenning/opplæring

Det dagligdagse lydbildet.

Det tar tid å venne seg til å bruke høreapparatet fordi en må lære å høre på en ny måte. Høreapparat vil forsterke lyder man ikke har hørt på lenge, eller kanskje aldri har hørt. Det anbefales å bruke apparatet så mye som mulig i begynnelsen, og det kan være lurt å starte i rolige, hjemlige omgivelser. 

 

I starten anbefales det at man gjør seg kjent med de daglige lydene og hvor disse kommer fra. I begynnelsen vil lydene kunne høres ukjente ut, men man vil gradvis venne seg til dem. Ved å snakke eller lese høyt for seg selv blir man vant til egen stemme. Etterhvert kan man gå til rolige steder, utenfor hjemmet,- en park eller skog og lytte til lydene der. Steder med trafikkstøy bør unngås, for det kan oppleves svært støyende i begynnelsen.

Samtale med andre.

Til å begynne med brukes høreapparatet når du snakker med en kjent person. La samtalen foregå på et rolig sted, fortell at du har på høreapparat og be den andre om å snakke i normalt stemmeleie. Det er viktig at man sitter eller står slik at man ser ansiktet til den som snakker. Se Tips ved henvendelser

Etterhvert kan man prøve å delta i samtaler under mer støyfylte forhold. Så vil man kunne finne ut i hvilke situasjoner høreapparatet fungerer best.

Se og lytt på Høreappparatsimulatoren

horeapparatthumb.jpg

De to hovedtypene av høreapparatet

Høreapparater består av to hovedtyper:

  • ørehenger høreapparat"Ørehenger"-apparatet. Selve apparatet henger rundt øret.
  •  hele høreapparatet får plass inne i øret."Alt i øret"-apparatet. Hele høreapparatet får plass inne i øret.
  • RITE-høreapparat. Receiver-i-øret/høyttaler i øret. RITE-apparatene ligger bak øret. Høyttaleren er tatt ut og plassert via en ledning inn i øregangen. 

 

HLF – Hørselshemmedes Landsforbund: Bruk og stell av høreapparater.Se ressursside på hjemmesiden til HLF, om bruk og stell av høreapparat, med nyttige instruksjonsvideoer.  

Side-alternativer