Personlige verktøy
Du er her: Forside Hjelpemidler og tiltak Hjelpemidler for kombinerte sansetap
Tilbake til Sansetap.no

Hjelpemidler for kombinerte sansetap

For personer som ikke oppfatter verken lyd- eller synsinntrykk kan vibrasjonsbaserte hjelpemidler være hensiktsmessige. For en hørselshemmet person med synsrest kan en samtalemaskin være et egnet hjelpemiddel for kommunikasjon. Det er også utviklet egne løsninger for tekstmeldinger og teksttelefoni med tastatur som har forstørrede bokstaver og tall.

 

Kommunikasjon

Nærkommunikasjon

For en del personer med kombinert syns- og hørselstap er nærkommunikasjon et stort problem. Særlig gjelder dette personer som ikke har alternative måter å kommunisere på. Med nærkommunikasjon mener vi kommunikasjon en-til-en eller i smågrupper. Det er utviklet datahjelpemidler som kan muliggjøre nærkommunikasjon på en enkel måte. Den løsningen som vises her forutsetter at man har noe restsyn, og kan lese stor skrift på dataskjerm. Løsningene baserer seg på at man har en portabel datamaskin, og et trådløst tastatur. Samtalepartneren skriver på tastaturet det man vil si, og brukeren leser av dette på skjermen og svarer med egen stemme. Skriftstørrelsen og farge- og kontrastvalg tilpasses slik at den er optimal for brukerens restsyn. Brukeren bestemmer selv hvor fort teksten vises på skjermen uavhengig av hvor raskt samtalepartneren skriver på tastaturet. Hjelpemidlene er laget slik at de skal være veldig enkle å bruke – både for den synshemmede og samtalepartneren.

Se videoen i tegnspråktolket versjon.

Fjernkommunikasjon

Det er også utviklet enkle fjernkommunikasjonsløsninger for tekstmeldinger og teksttelefoni. De fungerer etter de samme prinsippene som nærkommunikasjonsløsningen. Den eneste forskjellen er at brukeren benytter et spesialtilpasset tastatur med ekstra store bokstaver for å skrive i stedet for å svare med stemmen. For døvblinde finnes en mobiletelefon med leselist og talesyntese.

 

Telefon med store taster og forsterker

stortasttelefon.jpg

Forsterker på telefonen eller forsterket telespole (T) gjør at det er mulig å høre bedre i telefonen. Telefonen som er vist her har et telefonrør med god, kraftig lyd og teleslynge og er spesielt laget for hørselshemmede. Telefonen har også ekstra lyduttak for å koble på teleslyngeforsterker og hodetelefon. For å bli varslet av ringesignalet kan telefonen kobles sammen med varslingsanlegg som gir signal ved lysblink eller vibrasjon. Telefonen har også store taster med tydelige tall for synshemmede.


 

 

Varsling med vibrator

Telefon

 

Ringeklokke

 

 

Dersom varslingssignalene basert på lyd og lysblink er vanskelige å oppfatte, kan taktil varsling med vibrasjoner være en god løsning. Vibratoren plasseres slik at den kommer i kontakt med kroppen, enten som en "klokke" på armen eller som en boks som plasseres i brystlommen eller bukselommen. Vibratoren kan kobles til dørklokken, telefonen og/eller røykvarsleren, og inngår i et trådløst sender/mottakersystem.

Det finnes vekkerklokke som har vibratorutgang og kan brukes brukes sammen med sengevibrator. Denne plasseres under hodeputen eller madrassen.

 

 

Side-alternativer